住宅と田畑がひろがる周辺環境の中に建つ、3人家族のための住宅である。

地元で採掘される大谷石でつくられた囲いの中に、大屋根を支える放射状の壁がひろがることでそれぞれの生活空間をつくっている。敷地は袋小路の突き当たりに位置し、心地のよい奥まった感覚を感じる場所であり、隣家の庭や畑、洗濯物などが垣間見えて、近隣の気配も感じられる開放的な場所でもある。近隣の人たちと庭越しに挨拶したり、塀をまたいでお互いに行き来するといった風景がひろがる場所である。

そのような場所に、家族の生活が周囲と連続しながら包まれている住宅を目指した。家という箱ではなく生活の囲いをつくり、そしてその囲いは出入り口をつくる外壁になったり、周囲を眺める窓の高さによって塀になったりと、生活の動きによって変化していく住宅である。平面的に偏平したこの囲いの中には壁が放射状にひろがっていて、その間に家族が集まったり離れたり、少し隠れたりという変化する距離を感じながら生活していく構成になっている。この壁はアーチ状に連なり大屋根を支えていて、その間に大きさの異なる生活の隙間をつくっているのと同時に、中心にはアーチに囲われて包まれた空間をかたちつくっている。大屋根の高さは中心からの奥行とともに変化していき、偏平した平面と相乗して方向性のない一体的なパースペクティブをつくっている。中心からひろがり、同時に中心にむかっていくような視点である。
囲うことと仕切ること、その構成によって周辺とともに多様な生活が展開する住宅を目指している。

This house is for a family of three persons in the area of houses and fields spreading.

Each life space is divided by the stone wall mined locally and by the radiated wall supporting big roof. Because the site is located at the end of a blind alley, it has atmosphere of comfortable deep-set. Moreover it has kind of openness. We can have glimpse of gardens, fields and laundries in next houses. People have good relationship and make the usual greetings over the gardens and come to see stepping over the stone fences in this area.

In there we designed the house which is enveloped and connected to surroundings. This house is not so much just a box as an enclosure. In some place the enclosure plays a role as exterior wall having an entrance, in other place as the stone fence having view to surroundings. The interior walls spread radially in the deformed enclosure. The family will live with irregular distance getting together, falling away and getting behind in that radiated walls. This radiated walls supporting big roof make different size of void and make the enveloped space with arch opening in the center of house. The slope of big roof and the deformed enclosure accentuate space of perspective. We can have the view point of spreading from the center at the same time leading to the center.

We intended to design the house in which the life is enveloped and connected to the surroundings by the composition of enclosure and division.

Client/ a family
Location/ Tochigi, Japan
Site area/ 218.89sqm
Built area/ 91.76sqm
Gross floor area/ 91.76sqm
Completion date/ Oct 2013
Structure/ wood flame, 1story
Structure engineer/Tatsumi Terado Structural Studio
Contractor / Masuken, Ltd.
Photographer/ Fumihiko Ikemoto