東京郊外の閑静な住宅地に建つ、二世帯の家族のための住宅である。

間口1.8M、高さ9.0Mの細長いエンピツのような木質部分には、キッチンや洗面所、トイレ、お風呂や収納などが2家族分入っており、40mm×75mm角の小さな梁によって適宜自由な床や壁で構成されている。もう一方の四角い箱のRC部分には、リビングやダイニングなどの居住空間が集まっている。そしてこの2つ建物が細長い敷地の中に平行に並び、その間を廊下が繋ぐことで、この住宅は構成されている。

同じ一つの家に暮らしながらも、お互いに適度な距離も保ちたい、という二世帯住宅に対して、住宅を「家族」で分けるのではなく「居住空間とその生活を支える空間」で考えている。生活の面からみると、居住空間が詰まった四角い箱は、細長いエンピツに支えられており、構造の面からみると、細長いエンピツの木質部分は四角い箱のRC部分に寄りかかるように支えられて成立している。住人は細長く並んだ、薄い木質空間と厚いRCの空間を、縫うように行き来して生活することになる。

敷地の中に2つの建物を、廊下を挟みサンドイッチ状に並べることで、単純な住居の中に迷路のような長い距離をつくりだしている。その距離によって二世帯の住人は、各々にプライバシ-をとりながら生活することができる。そのように住人が自由な距離をとれる建物が、これからの新しい二世帯住宅のあり方ではないかと考えた。

住宅を「居住空間とその生活を支える空間」で考えることで、いわゆる「二世帯住宅」という短期的な建物の使われ方を越えて、例えば将来的に三世帯が住まうことになった場合にも、同じように複数の家族が暮らせる長寿の住宅になることを目指している

This is a duplex house in quiet residential area, suburb of Tokyo.

The theme of this house is how to divide a house for two families.
I designed the house composed of 3 parts, on the slender site; wooden box, concrete box and the corridor which is connecting those two boxes. This is because usually in Japan the duplex house is divided in mainly two spaces (houses) for each of families in privacy issue. But it isn't the rational idea from viewpoint of the long future.
Although the house can’t change easily, people living in the house will change inevitably.

So this house is not divided in two family spaces, but is consisted of living space and supporting space. And those two different spaces are connected by the corridor which gives an impression of outdoor space.

The wooden box has supporting space; kitchen, bathroom, stock, closet.
It is 1.8m wide, 16.5m long and 9m height. It built with small wooden beam and plywood. The wooden box is built simply for cost and for the modifiable and it’s like the shed.

And the concrete box has live space such as living room, dining room and bedroom. The living space are made firmly for people to stay comfortable. It also long and thin box, 2.7m wide, 13m long and 5.6m height.

In respect of the structure, the heavy concrete box supports the light wooden box against horizontal force, earthquake and wind.

The composition of two slender boxes sandwiching the corridor makes long distance like a labyrinth in the simple house. Therefore people are easily able to make distance for their privacy.

So this is new idea of duplex house, not old one which is simply dividing one house in two small houses.

House K for two families, 2011

Client/ two families
Location/ Tokyo, Japan
Site area/ 165.13sqm
Built area/ 161.47sqm(total)
Completion date/ November 2011
Structure/ Reinforced concreate and wood flame, 2 story
Structure engineer/ Tatsumi Terado Structural Studio
Contractor/ Sinei,Ltd
Photographer/ Kai Nakamura